Effektiv styrketræning? Her er 4 gode råd

Mange tror fejlagtigt, at de for at tabe sig må hamre af sted på løbebåndet og dyrke konditionstræning i timevis. Virkeligheden forholder sig dog lidt anderledes, og hvis du vil opnå et holdbart og sundt vægttab, bør du i stedet kombinere sund kost med effektiv styrketræning.

1. En sund kost er essentiel

Først og fremmest skal det pointeres, at styrketræning og cardio ikke er nok, hvis du ønsker et sundt og varigt vægttab. Du kan træne alt det, du overhovedet orker, men hvis ikke din kost er sund og varieret, vil resultatet være derefter.

Derfor bør du altid være opmærksom på, hvad du putter indenbords. Det er altid en god idé at have en varieret kost, og så skal den selvfølgelig være sund. I dag findes der et hav af forskellige opskrifter på sund mad, som du kan finde på nettet. Sundt mad behøver bestemt ikke at være kedeligt, det handler bare om at få nogle gode og sunde vaner.

Hvis du er typen, der bliver lidt lækkersulten mellem dine måltider, kan det være en god idé at være forberedt på faldgruber som denne. Du kan eksempelvis prøve altid at have et æble eller en banan i tasken, når du er på farten eller arbejde – på den måde kan du afværge de fleste katastrofer.

2. Styrketræning øger forbrændingen

Mange mennesker fokuserer meget på det tal, som de ser på badevægten. Netop derfor vrages styrketræning ofte til fordel for cardio. Hvorfor? Styrketræning forøger muskelmassen, og muskelmasse vejer mere end fedt. Derfor skal man ikke være bange for at tage på, så længe man kan se og føle en forskel – så drop talfikseringen og kig dig selv i spejlet!

lifting-weights

3. Bevar muskelmassen og tab fedt

Når du dyrker styrketræning, vil du opleve, at muskelmassen bevares, hvilket betyder, at hvilestofskiftet forbliver intakt. Hvilestofskiftet forbrænder kalorier døgnet rundt, hvorfor styrketræning øger den generelle forbrænding – og din appetit påvirkes minimalt. Styrketræning fortærer kalorier, og efterforbrændingen øger udbyttet af selve træningen med 50%. Modsat almindelige (og kedelige) slankekurer, som stimulerer negativt gennem sult, vil du derimod med styrketræning få en positiv motivation ved at mærke og se en forskel på dine muskler.

Ved styrketræning vil du opleve, at din muskelmasse bevares (eller stiger), hvorimod din fedtmasse falder. Dette giver i sidste ende et langt sundere og mere holdbart resultat, end slankekure kombineret med cardio.

Læs også: Kom iform med  FortiusFitness Odense

4. Sørg for at have et godt træningsprogram

Et godt træningsprogram sørger for at komme igennem alle kroppens større muskelgrupper. Alt efter hvor ofte du træner, og hvad du foretrækker, bør du tilpasse dit træningsprogram derefter. Hvis det fungerer bedst for dig at træne tre gange om ugen, kan du med fordel lave et træningsprogram, som fokuserer på hele kroppen.

 

Hvis du derimod foretrækker at træne oftere, kan du sammensætte et træningsprogram, som fokuserer på færre muskelgrupper ad gangen. Den ene dag kan du eksempelvis fokusere på ben, mens du en anden dag kan fokusere på skuldre og ryg. Hvis du træner for at øge fedtforbrændingen, kan det dog være en fordel, at få gang i hele kroppen på en gang, da det øger den generelle forbrænding. Det vigtigste er bare, at programmet er tilpasset dig. Start ud et sted, du føler, du kan være med.

 

Du vil hurtigt opleve, at du kan komme mere vægt på, hvilket er en stor motiverende faktor. Al begyndelse er svær, men hold fokus på dine succesoplevelser – det vil give dig blod på tanden.

 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sammensætte et effektivt træningsprogram, kan du med fordel rådføre dig med Google eller dit lokale fitnesscenter.