Kød og rødvin

Bøf og vin

Kød er lig med mandehørm

Vi mænd elsker kød, og i særdeleshed en god bøf. Med til en god bøf hører danskernes favorit drik nummer 1, rødvin. 

Bøf og rødvin er en ikonisk sammensætning som alle kender. Det er dog ikke altid lige nemt at finde det helt rigtige match mellem kødet og vinen. 

Forestil dig, at du fra dags dato ville kunne slippe for at stå nede i supermarkedets vinafdeling og ikke ane hvilken vin du skulle tage med hjem. Hvor fedt ville det ikke lige være? Du vil altid komme hjem med den helt rigtige vin til det helt rigtige stykke kød. 

Vidste du, at statistikker viser, at knap 3 ud af 5 vælger ud fra om en vin har korkprop eller skruelåg? Statistikker viser også, at en tredjedel vælger ud fra flaskens form, mens en fjerdedel vælger ud fra designet på flaskens label. 

Ville det ikke bare være fedt, hvis du om under 10 minutter fra nu, aldrig mere har behov for at være som en af dem i statistikkerne? 

Vi vil i hvert fald gøre vores for, at du får de bedste forudsætninger og tips til at sammensætte bøf og vin. Senere i indlægget giver vi dig nemlig de 5 essentielle tips til at sammensætte bøf og vin.

Bøf og vin er en perfekt sammensætning til at intensivere smagen i bøffen og noterne i vinen. Den rigtige vin kan tilføre en nødvendig syre og en svag sødme som er skabt til de fede, salte og umami toner i bøffen. 

Uanset om du sidder til en 40 års fødselsdag, eller anden form for mærkedag på en restaurant og spiser den lækreste bøf; eller måske lever du bare livet og griller et stykke mørt oksemørbrad på en onsdag aften, så er der alligevel ikke noget bedre end at vide, at du har købt den helt rigtige vin til din saftige bøf. 

Heldigvis er det ikke raketvidenskab at sammensætte vin og bøf. Og med bare en lille smule basis viden og disse 5 tips til vine som går godt med bøf, som du kan læse om senere, vil du kunne skabe de bedste og mest uforglemmelige madoplevelser.

Bøf er lig med smag

Der findes to vigtige faktorer som vi skal kende når vi skal sammensætte bøf med vin. Den første er fedme. Desto federe et stykke kød du skal have, en tilsvarende kraftigere rødvin skal du vælge.

Derudover, så er det også vigtigt at vælge en syrlig rødvin. Syren skaber balance ved modspil til fedmen og umamien i bøffen. 

Den anden faktor vi skal kende til, er krydring. Hvis du kører en klassisk krydring, salt og peber, så kan du sammensætte bøffen med næsten alle rødvine.

Tilføre du din bøf en sød marinade, eller sødme generelt, er det vigtigt at du ikke også vælger en sød vin, det vil blot blive for meget af det gode, og ende i en træls smagsoplevelse.

En stærk eller hårdt krydret bøf må ikke sammensættes med en fyldig og robust rødvin. Her skal du gå efter en lettere, frugtig og sød rødvin. 

De bedste vine til kød

For at slå det fast en gang for alle, rødt kød skal have rødvin. Lyst kød, som fisk, skal have hvidvin. Med det slået fast, og de basale regler i mente, så er det tid til at gå i gang med de 5 bedste rødvine til bøf. 

Zinfandel/Primitivo

Er du ikke til syrlige og tørre rødvine, så bør Zinfandel være din go-to rødvin. Druen har et naturligt højt indhold af sukker, hvilket betyder to ting.

Det første er at med et højt sukkerindhold kan en Zinfandel indeholde en alkoholprocent på 15 eller højere. 

Den anden grund er, at med sukkeret har Zinfandel en naturlig sødme. Hvis du vælger en Zinfandel, så skal du undgå at marinere din bøf med sød marinade.

Du skal derimod vælge en bøf som er godt krydret eller har et spicy kick. Sødmen spiller her en hovedrolle da den går ind og modvirker bøffens hårde krydring og skaber balance. 

Cabernets

Cabernet er bedre kendt som rødvinen alle kan lide. Grunden til dette er, at selvom der er et hav af forskellige cabernets, så har de alle det tilfælles, de har en balanceret smag som er perfekt for den nye vinentusiast. 

Cabernet er et perfekt match til en fed bøf med masser af umami. En cabernet er fyldt op med frisk syre som skærer igennem bøffens smag og skaber en lækker harmoni. 

Malbec

Malbec er en af de kraftigere rødvine. Den har en fyldig krop med en intens smag præget af tanniner. 

Tanniner er den garvesyre som findes i rødvin. Det er forskelligt fra vin til vin hvor højt et indhold af tanniner den pågældende rødvin har. Tanniner stammer fra rødvinsdruernes skal, i deres kerner og stilke.

Derudover så indeholder egetræet, som fadene hvor man lagrer vinen, også tanniner. Tanninerne gør, at vinen kan opbevares samt tilfører vinen struktur, bitterhed, fylde og tekstur. 

Tanniner kan være skarpe, beske, snerpende, grønne. De kan også være søde og bløde, som er det resultat der ønskes at opnå.

Malbec har en frugtig smagsprofil som er præget af frugt – og citrusnoter. Grundet det, så vil det klart anbefales at man sammensætter Malbec med et lettere stykke kød såsom en flanksteak eller striploin. 

Syrah (Shiraz)

Som vi slog fast i begyndelsen, så elsker rigtige mænd et rigtigt stykke kød. Et rigtigt stykke kød til en mand er stort stykke, fyldt op med smag, fedme og en utrolig umami, som ikke kan findes andre steder; nemlig ribeye.

Til et stykke ribeye skal vi have en kraftig vin som kan håndtere vores ribeye. Syrah er den bedste vin til at skabe balance i måltidet, så opnår den sublime smagsoplevelse. 

Din egen favorit

Uanset hvilke råd man får, uanset hvem der giver dig dem, så er det utroligt svært at gå i byen med din egen personlige favorit. Det er sådan med sammensætning af rødvin og bøf, der findes ikke et endegyldigt svar.

Madlavning handler om, at finde sine favoritter og præferencer. Det er selvfølgelig spændende at prøve noget nyt indimellem, men hvis du har din favorit rødvin, som altid bare er god, så er det altid en sikker vinder.

Find din yndlings rødvin på Vintønden.dk.